Building a Community for a Booming Campus

By Dawn Henning

The University of North Carolina at Greensboro’s Leonard J. Kaplan Center for Wellness successfully integrates brick with precast stone elements, wood, metal panels, an aluminum-framed storefront and curtain wall systems for an industrial feel.

The University of North Carolina at Greensboro’s Leonard J. Kaplan Center for Wellness successfully integrates brick with precast stone elements, wood, metal panels, an aluminum-framed storefront and curtain wall systems for an industrial feel.

Project Team

Project Manager:
UNCG Facilities Design & Construction, Greensboro, N.C.
Architect:
Walter Robbs Callahan and Pierce Architects, PA,
Winston-Salem, N.C.
Builder:
Skanska, Rentenbach (a joint venture), Durham, N.C.
Brick Manufacturer:
General Shale, Johnson City, Tenn.
Mason Contractor:
Brodie Contractors, Raleigh, N.C.

At 216,000 square feet and spanning nearly an entire city block, the University of North Carolina at Greensboro’s (UNCG’s) Leonard J. Kaplan Center for Wellness more than doubles the size of the university’s previous recreation building. The facility was designed to provide indoor recreational space for a projected population of 24,000 students, along with faculty, staff and alumni.

Completed in August 2016, the Kaplan Center includes multi-purpose gyms, an indoor track, a 23,000-square-foot weight and cardio space, lap and leisure pools, basketball and racquetball courts, group fitness studios, a roof-deck fitness studio, a cycling room, a 54-foot climbing wall, and numerous other spaces.

University of North Carolina at Greensboro’s (UNCG’s) Leonard J. Kaplan Center for Wellness

The facility promotes campus health and well-being, as well as state-of-the-art instruction and research. Additionally, the center’s construction serves an integral role in UNC Greensboro’s plan to create a large, mixed-use development of residential, retail and student services. The Kaplan Center, which anchors the southern edge of the campus, incorporates modern construction materials and techniques, while utilizing a consistent palette of colors and materials that complement the historic fabric of the campus.

A substantial amount of the exterior brick was also brought inside the facility as accents.

A substantial amount of the exterior brick was also brought inside the facility as accents.

Filled with natural light, the Kaplan Center is the antithesis of the old, dark, cramped rec center. The successful integration of brick with precast stone elements, wood, metal panels, an aluminum-framed storefront and curtain wall systems gives the facility an industrial feel.

The buildings on UNCG’s campus are primarily brick with limestone or pre-cast accents. The design of the Kaplan Center utilizes a similar palette, coordinating with, but not exactly matching, its surroundings, allowing the new building to stand out. General Shale’s Davidson Blend brick was used for the project, with Red Velour for the face brick and the darker Chestnut Velour for the accent color at the base of the building. The Davidson Blend has also been incorporated into additional campus projects.

With the building situated on a sloping site, the architects designed varying elevations to change planes both vertically and horizontally. The massing and layout were dictated by the large gyms, pools and exercise rooms inside, along with outdoor terraces and an exterior fitness studio. Ceilings were raised high in the interior open spaces to maintain a light and airy feel.

The design of the 216,000-square-foot, state-of-the-art facility incorporates varying elevations to change planes both vertically and horizontally along the sloping site.

Two years of research and planning went into the design of the Kaplan Center, followed by two-and-a-half years of construction. The project’s primary goals were to create an easy-to-use and maintain, durable, highly securable facility on a growing campus located alongside a neighborhood in transition. Given the high foot traffic experienced in a recreational facility, hard surfaces were a priority. While burnished CMUs, ceramic and glass tile, terrazzo flooring, and wood were utilized on the interior space, a substantial amount of the exterior brick was also brought inside as accents. Circulation was another key design issue, and the facility is spacious, open and easy to move through.

While the $91 million Kaplan Center is a sleek, modern, state-of-the-art facility, it still fits well into the historical context of the campus, which is located in the middle of a state where brick is held very dear. According to the architect, “This is brick country. People are traditional about using face brick. They like the look of individual brick and the flexibility it affords for changing directions and creating planes.” As a result, the Kaplan Center projects strength, vibrancy and community — the very attributes the university seeks to impart to its fast-growing student population.

The Kaplan Center was awarded the LEED Gold rating by the U.S. Green Building Council in September. The facility was also recognized this year by the National Intramural and Recreational Sports Association (NIRSA) as an “Outstanding Sports Facility” at the organization’s annual conference in Washington, D.C. In addition, the Kaplan Center’s architect, Walter Robbs, received the North Carolina State Building Commission’s Excellence in Design award earlier this year for its design of the facility. MD


To learn more about the Kaplan Center, visit recwell.uncg.edu/kaplan-center.

Dawn Henning has served as General Shale’s director of marketing since 2011. Headquartered in Johnson City, Tenn., General Shale is the North American subsidiary of Wienerberger AG and a leading manufacturer of brick. For more information, visit www.generalshale.com.

More Online

University of Colorado Boulder’s Village Center

General Shale brick was also used in the construction of the University of Colorado Boulder’s Village Center. Find out more at www.masonrydesignmagazine.com.

Related Posts

  • 60
    The University of Colorado Boulder’s Village Center By Dawn Henning Opened in early 2017, the University of Colorado Boulder’s 113,000-square-foot Village Center Dining and Community Commons was built to serve the nearly 3,000 students living at the university’s Williams Village. Located adjacent to the university’s central campus with stunning views…
    Tags: center, university, brick, facility, design, campus, shale, general
  • 50
    The South Atlantic Region (SAR) Design Awards were announced at the Woodruff Arts Center recently in Atlanta, Ga. Eleven entries from Georgia were recognized among the 21 awards granted.
    Tags: design, brick, building, carolina, north, facility, campus, center, university
  • 42
    Ten years ago when I joined Lionheart Publishing (to spearhead a couple of other publications), I began almost immediately working with my publisher and colleagues on the creation of Masonry Design.
    Tags: design, project, brick, university, center, facility, construction
  • 40
    Five years ago, the University Center of Lake County, a partnership between 18 Illinois colleges and universities, operated classrooms in shared buildings. However, it had no core facility – no “face” to show the community. The first facility of its kind in Illinois, the $19.8-million University Center of Lake County…
    Tags: brick, center, university, project, facility, design
  • 37
    As reported this summer in the Triangle Business Journal, North Carolina’s General Assembly has instituted new energy conservation standards for new construction and major renovations of state-owned buildings, including the university system.
    Tags: design, carolina, north, space, building, university, general, construction

Tagged under: , , , , , , , , , , , ,

© 2017 Lionheart Publishing, Inc.

Lionheart Publishing, Inc. | 1635 Old​ 41 Hwy., Suite 112-361 | Kennesaw, GA 30152​ | Phone: 770-431-0867 | Fax: 770-432-6969 | lpi@lionhrtpub.com | www.lionheartpub.com

Back to top